Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин: Цената на газа за Бъгария е справедлива


Румен Радев и Владимир Путин
Румен Радев и Владимир Путин

Отказът от „Южен поток“ не е бил суверенно решение на България, смята президентът на Русия Владимир Путин. Според него страната е загубила инвестиции, за да плати цената за евроинтеграцията, си. Преценката на руския президент беше направена по време на срещата му с президента Румен Радев на Петербургския икономически форум. Путин добави, че цената на газа е обвързана с тази на нефта и я определи като справедлива.

Радев, който ден по-рано поиска от правителството да преговаря за по-ниска цена на газа с „Газпром“, отговори на руския си колега, че не може да се съгласи с твърдението, че суверенитетът на България е бил ограничен. Той каза още, че „Южен поток“ не е бил само български, а европейски проект и поради тази причина решението за него е било общо.

Преди участието си на форума в Санкт Петербург Румен Радев заяви в интервю пред ТАСС, че реализирането на АЕЦ „Белене“ е „неизбежно“, както и че газопровод директно до територията на България, който да минава под Черно море, е „логичен избор“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG