Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата: Вербуван от Ислямска държава младеж е готвил атентат в Пловдив


Античният театър в Пловдив

В Пловдив е арестуван непълнолетен младеж, който е заподозрян в подготовка на терористичен акт. От събраните доказателства е станало ясно, че ученикът е бил вербуван от терористичната организация „Ислямска държава“. Това заяви на специална пресконференция зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Процесът по вербуването на младежа е продължил между няколко месеца и година, стана още ясно от изнесената от Гешев информация. В помещения, които момчето е използвало, са открити 2 самоделни взривни устройства, подобни на които са били използвани в терористични атентати в САЩ и Европа. Било е намерено също и знаме на „Ислямска държава“.

Зам.-главният прокурор каза още, че детето е било „супер интелигентно“, от елитна пловдивска гимназия и само е успяло да създаде взривните устройства.

От семейството на младежа са оказали пълно съдействие на всички служби, които работят по случая.

В петък специализираният съд е взел решение за мярка за неотклонение на заподозрения, но Гешев заяви, че прокуратурата ще поиска преразглеждане. Обвинителите са преценили, че детето трябва да бъде поставено в изолирана среда, в която да работи със специалисти. Съдът е решил, че е достатъчно детето да бъде поставено под надзор на Детската педагогическа стая.

По рано днес финансовият министър Владислав Горанов заяви, че в ДАНС е имало информация, че има повишен риск за терористични нападения в Европа. Той добави, че България обаче не е присъствала в списъка с потенциални мишени.

Като заключение от случая Гешев коментира, че радикализацията вече съществува като нова опасност за българските деца в интернет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Мултак с орден. Кой е Николай Вълканов
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00
XS
SM
MD
LG