Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пленумът на БСП задълбочи вътрешните битки в партията


Корнелия Нинова.
Корнелия Нинова.

Сблъсъците между подкрепящите председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова и вътрешната опозиция продължиха по време на Националния съвет на партията в събота.

Делегатите отхвърлиха анализа на Изпълнителното бюро на Нинова за резултатите от европейските избори, които левицата загуби. За конгреса, който ще се състои следващата неделя, ще бъде написан друг доклад, а комисията, която е излъчена да го пише, няма да се оглавява от Нинова, съобщи Клуб Z, като се позова на свои източници в партията.

Националният съвет на социалистите продължава вече седем часа при закрити врати.

Още в началото на заседанието бе взето решение на предстоящия след седмица Конгрес на партията като точка в дневния ред да залегне разглеждане на процедурата, по която да бъде избран следващият председател на БСП. Според действащите партийни правила висшият орган на партията трябва да констатира оставката на Нинова, а за времето до края на нейния мандат, който трябва да завърши през 2020 г., да бъде избран нов председател. Очакванията са обаче Нинова да поиска запазването на настоящото управление с избор на лидер от самия Конгрес, което на практика означава промяна на устава.

От опозицията срещу Нинова изказаха и опасения, че нейната оставка изобщо няма да бъде приета.

Конфликт предизвика и избирането на Петър Витанов за председател на делегацията на БСП в Европейския парламент. От опозицията видяха в това пореден удар от страна на Нинова срещу Станишев, и посочиха, че логичният лидер на европейските депутати от БСП би следвало да е председателят на ПЕС.

Едно от решенията, по които бе постигнат консенсус, бе подкрепата на намаляването на партийната субсидия. От Националния съвет на БСП са възложили на парламентарната група на партията да започне дебат за намаляването на субсидията, което обаче да не бъде до 1 лв., както предложиха от ГЕРБ през седмицата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG