Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът на Албания отменя местните избори заради неспирни протести


Протестът в Тирана срещу управлението на министър-председателя на Албания Еди Рама.
Протестът в Тирана срещу управлението на министър-председателя на Албания Еди Рама.

Албанският президент Илир Мета обяви, че с указ ще отмени провеждането на местните избори в страната заради протестите, които продължават от няколко месеца, съобщи Ройтерс. Според Мета политическата ситуация в страната не позволява нормално провеждане на изборния процес.

В събота в Тирана за пореден път се проведе протест срещу премиера Еди Рама. Отново се стигна и до сблъсъци между полицията и протестиращите, които настояват за незабавната оставка на министър-председателя. Недоволството им бе подсилено, след като преди няколко дни немско издание публикува запис, показващ как обвинен за наркотрафик в Дуръс казва на представител на Социалистическата партия за плана си да накара привърженици на опозицията да гласуват в полза на управляващите, като в замяна да помогне на свой приятел да стане депутат.

Премиерът Рама обяви, че записите са били предоставени на Демократическата партия от страна на прокурорите, които не са успели да завършат разследването си. Целта е била опозицията да получи оръжие, с което да изнудва правителството.

Няколкото хиляди излезли на по улиците на албанската столица все пак бяха зарадвани от лидера на Демократическата партия и лидер на протеста Лузлим Баша, който им съобщи новината за решението на президента. По-рано опозиционните партии в страната бяха обявили, че ще бойкотират местните избори, които трябва да се проведат на 30 юни. Баша за пореден път заяви, че протестиращите няма да остъпят до оставката на Рама и свикването на нови парламентарни избори.

Въпреки призивите на Европейския съюз и САЩ за разрешаване на проблемите и достигане на компромис, двете страни не остъпват от позициите си, а Рама дори започна кампания за местните избори, които социалистите настояват да се проведат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG