Връзки за достъпност

Извънредни новини

Учите английски? Значи вредите на руската политика, смятат чиновници в Екатеринбург


Ученици в Томския регион учат английски.
Ученици в Томския регион учат английски.

В руския град Екатеринбург консулството на САЩ се оказа враг на руското образование. Така поне излиза от писмо до образователните институции в града, датирано от 30 май и подписано от оглавяващия образованието в региона Юри Биктуганов, което бе публикувано от руския информационен сайт 66.ru. В писмото се дават инструкции да бъде прекратена взаимната работа с американското консулство.

„Генералното консулство на САЩ в Екатеринбург развива проекти, които създават опасност от формиране на негативен образ на социално-политическия процес в Руската Федерация“, се казва в писмото, чиято автентичност не бе потвърдена от Свободна Европа.

Изброявайки програми като „Ден на младия дипломат“ и курсове по разговорен английски за руснаци, министерството заявява, че те имат „деструктивен характер за социално-политическия живот в страната“.

В писмото се казва още, че участието в подобни мероприятия от учители и ученици/студенти в региона е „нежелателно“.

Представител на местното разделение на Министерството на образованието казва пред 66.ru, че въпреки, че съдържанието на писмото не може да бъде потвърдено, във ведомството са постъпвали жалби от студенти и родители, свързани със събития на американското консулство. От думите на служителя обаче не става ясно какво се е съдържало в тези жалби.

В публикувана от "Интерфакс" позиция заместник-посланикът на американската мисия в Москва Антъни Годфрай намеква, че подобни действия са характерни за епохата на сталинизма.

„Тези думи звучат така, сякаш са написани през 30-те години на предходното столетие, а не през 21 век“, казва Годфрай за писмото.

„Бих искал хората сами да го прочетат и сами да си направят заключения. Не разбирам как образован човек в 21 в. може да напише, че курсове по креативно писане и разговорен английски имат „деструктивен характер за социално политическия живот в страната“, чуди се още Годфрай.

Според американския дипломат консулството в Екетерининбург организира множество събития, които са популярни сред руснаците и „дават възможност на руските студенти и ученици, както и на всеки друг, да научат повече за САЩ и да подобрят английския си“.

„Според нас програми, които помагат на американски и руснаци да се разбират по-добре, трябва да продължат“, добавя Антъни Годфрай.

Остава неясно до каква степен инструкциите от страна на образователното министерство ще попречат на дейностите на американското консулство в местните училища.

В петък Пол Картър, главният консул в Екатеринбург, осъди решението на руските власти и изрази надежда програмите да продължат.

„Във време, в което лидерите на САЩ и Русия търсят начини да подобрят взаимоотношенията между страните ни, това решение е изключително вредно“, предадоха думите му от "Интерфакс".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG