Връзки за достъпност

Извънредни новини

По 1 лев за подаден глас. Коя партия какво мисли за партийните субсидии


Българският парламент
Българският парламент

Докъде стигна светкавично придвиженото предложение на ГЕРБ за намаляване на партийната субсидия? Позициите на водещите партии все още не са изяснени - много от тях не приемат предложението, но все още нямат собствено. Ето какво казва всяка от партиите до този момент.

Парламентарната група на ГЕРБ ще защитава предложението на премиера Бойко Борисов субсидиите за партиите да бъдат намалени от 11 до 1 лев на глас от последните парламентарни избори. Това заяви в неделя председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. В интервю за БНР Стоянова добави, че все пак се изчаква постигането на консенсус от останалите политически сили за по-висока сума.

До обсъждането на нови нива за партийните субсидии се стигна, след като преди няколко седмици от „Шоуто на Слави“ обявиха, че партиите са получавали по 13,23 лв. на глас вместо по 11. Твърдението предизвика проверка от страна на Върховната административна прокуратура (ВАП), която във вторник обяви, че е установила нарушение.

По време на изненадваща визита в Народното събрание в четвъртък министър-председателят Бойко Борисов обяви, че се внася законопроект, с който партийната субсидия да стане 1 лв. Само няколко часа по-късно на извънредно заседание на бюджетната комисия предложението мина на първо четене.

Каква е позицията на всички останали

Още при внасянето на предложението от страна на правителството заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков заяви, че това е „кризисен пиар“ от страна на управляващите. Според него бързите действия на управляващите са били свързани с факта, че те са били хванати в грешка от прокуратурата и бързат да потулят случая.

На пленума на партията в събота Националният съвет взе решение за подкрепа на намаляването на партийната субсидия, но не и на 1 лев. Вместо това бе възложено на парламентарната група на партията да започне дебат по въпроса.

От ВМРО, която е част от управляващата коалиция като част от „Обединени патриоти“, също подкрепят намаляването на субсидията, стига да се гарантира минимумът за съществуването на политическите партии. Депутатът от партията Искрен Веселинов заяви в кулоарите на парламента, че 5 лв. е „приемлив вариант“ за нивото на субсидията. За намаляването се обяви и зам-председателят на партията и евродепутат Ангел Джамбазки, който обаче не посочи конкретна сума.

Друга партия част от коалицията – НФСБ пък подкрепя намаляването на субсидията до 1 лв. От партията на Валери Симеонов обаче поискаха и въвеждане на гаранции за финансирането на партиите.

От последната партия в коалицията – „Атака“ не са излизали с официална позиция към момента, но членовете на партията в Комисията по бюджет и финанси, която одобри внесените промени, гласуваха „за“ предложението от 1 лв.

През изминалата седмица единственият представител на ДПС в парламента беше Йордан Цонев, тъй като останалите членове на групата празнуваха Рамазан Байрам. Цонев обяви за популизъм предложението на ГЕРБ и беше единственият член на бюджетната комисия, гласувал „против“ проектозакона.

"Политическите партии или се финансират от държавата, или от олигарсите. Трети вариант няма”, заяви в четвъртък Цонев.

От „Воля“, на свой ред, подкрепят намаляването на субсидиите, като хората на Веселин Марешки поискаха дори партиите, които са останали извън парламента, да не получават субсидия и внесоха такова предложение на заседание на правната комисия, което обаче не получи подкрепа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG