Връзки за достъпност

Извънредни новини

Конкурс за историческо есе в Русия попадна под затегнатия контрол на ФСБ


Есетата често са на теми от руската история, по които правителството и националните медии рядко говорят
Есетата често са на теми от руската история, по които правителството и националните медии рядко говорят

„Десет години в Гулаг без право на кореспонденция заради незаконно преминаване на държавната граница и шпионаж в полза на Япония. Прадядо Ваня по-късно признава на сина си, че той и приятелят му дори не са разбрали, че са пресекли границата“.

Това е част от едно от хилядите есета, които са изпратени до Мемориал – една от най-старите и уважавани организации, които се борят за правата на човека в Русия. В продължение на 20 години организацията провежда национален конкурс по история за гимназисти, който предизвиква гнева на националистите.

Според организацията целите на конкурса са „да създава у учениците интерес към историята на родината, семейството и родното им място“. Основен критерий е всяка история да се позовава на източници, както и да се пише за определена историческа личност.

Често есетата са на тема войните в Чечня и Афганистан, както и репресиите по време на управлението на Сталин. Тази година провеждането на конкурса не протича така, както през други.

По информация на Мемориал учители от няколко руски региона са привиквани в кабинетите на директорите, където са били разпитвани от представители на местната власт и Федералната служба за сигурност (ФСБ), правоприемник на КГБ.

„Учителите са били разпитвани за начина, по който се разпространява информация за конкурса. Те са заставяни да предадат есетата на участниците, дори и от предишни години, а също са били притискани да прекъснат връзките си с Мемориал“, се заявява в позиция на организацията, публукивана на 4 юни. Те добавят, че в някои случаи самите ученици са били разпитвани.

Още от основаването си Мемориал предизвиква възхвалата на професионалните историци заради работата във връзка с разкриването на престъпленията на Съветския режим. След идването на власт на Владимир Путин обаче, организацията е поставена под натиск и става център на правителствена кампания, целяща да прикрие неудобните истини за миналото на Русия и да се фокусира върху възхвалата за победата във Втората световна война.

Организацията често е заклеймяване от големите информационни сайтове, а през 2016 г. бе обявена за „чуждестранна организация“ от страна на руското правителство заради получено финансиране от немски неправителствени организации.

Според членове на Мемориал болшинството от учениците, които се включват в конкурса, живеят в селата, далеч от големите градове. Според тях, именно заради това учителите, които са споделили за оказания натиск, се страхуват да говорят публично за това.

Ирина Шчербакова, която оглавява образователния отдел на организацията, смята, че правителството се страхува от резултата от окуражаването на младите руснаци да задават въпроси за събитията, които са оформили регионите, в които живеят, както и за събитията, които се прекроили живота на семействата им.

„Мисля, че те не харесват свободата, която ние насърчаваме, свободният избор на теми и източници, както и факта, че сме извън обхвата на контрола на властта“, казва тя.

„Каква заплаха вижда правителството в рок и рап фестивалите“, пита тя, правейки паралел с скорошните забрани на концерти на популярни рапъри. „Мисля, че те се страхуват от определена свобода. Те се страхуват от това, че са загубили връзка с младите“.

XS
SM
MD
LG