Връзки за достъпност

Извънредни новини

Г-20: Засиленото напрежение в геополитиката повишава риска за икономиката


Срещата на финансовите министри и управителите на централните банки на страните от Г-20.

Министрите на финансите и управителите на централните банки на страните от Г-20 подчертаха, че напрежението в геополитиката и търговията се е засилило, което повишава рисковете пред ускоряването на световния растеж, съобщава Ройтерс. Въпреки тази констатация те не призоваха за решение на задълбочаващия се американо-китайски конфликт.

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лингард призова за уреждането на сегашните търговски напрежения, включително и на съществуващите митнически тарифи и избягването на нови.

В приетата декларация от представителите на Г-20 се посочва и необходимостта от ускоряването на работата по създаването на по-ефикасна система за данъчно облагане на големите цифрови компании, предаде ТАСС.

Най-активни застъпници на това предложение са от Франция и Великобритания, които искат многонационалните корпорации като Amazon, Apple, Facebook и Google да плащат данъци в страните, в които получават основните си печалби, а не на територията на държавите, в които се намират централите им.

Според Г-20 сегашната ситуация с криптовалутите не представлява опасност за световната икономика, но се запазват рисковете от използване на този вид валути за престъпни цели.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG