Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стотици хиляди протестираха в Хонконг срещу проект за екстрадиране в Китай


По данни на организаторите на протеста в Хонконг са излезли повече от 1 милион души.
По данни на организаторите на протеста в Хонконг са излезли повече от 1 милион души.

Няколкостотин хиляди души изпълниха в неделя улиците на Хонконг, за да протестират срещу законопроект за екстрадиране и съдене на жителите на китайския специален административен район в Китай, предаде Ройтерс.

От организаторите на протеста, продължил 7 часа, съобщават, че в него са взли участие 1 милион и 30 хиляди души. Според полицията броят на хората е бил 240 хиляди.

Законодателният съвет на Хонконг започва дебати за изменения в Указа за извършителите на престъпления, които се укриват от закона, а поправките могат да бъдат приети до края на месеца.

Съпротивата срещу закона обединява широк кръг от обществени групи.

Една от гаранциите, които трябваше да бъдат спазени при връщането на бившата британска колония на Китай, беше запазването на автономията и свободите, което включваше и запазването на собствена правосъдна система.

Демонстранти поискаха и оставката на главния администратор на Хонконг Кари Лам.

Протести са планирани в още 25 града в света, сред които Лондон, Ню Йорк и Чикаго.

Противниците на предложените изменения в законодателството поставят под съмнение честността и прозрачността на китайската съдебна система и се опасяват, че силите за сигурност може да скалъпват обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG