Връзки за достъпност

Извънредни новини

С пуйки по президентството. Молдова е в криза след свалянето на държавния глава


Лидерът на Демократическата партия Владимир Плахотнюк сред свои избиратели. Хората държат пуйки, които скоро ще хвърлят през оградата на президентството - това е препратка към обиден прякор на президента Додон.
Лидерът на Демократическата партия Владимир Плахотнюк сред свои избиратели. Хората държат пуйки, които скоро ще хвърлят през оградата на президентството - това е препратка към обиден прякор на президента Додон.

Политическата криза в Молдова се задълбочи след като конституционният съд освободи от поста проруския президент Игор Додон. Назначеният за негов заместник Павел Филип незабавно разпусна парламента и свика предсрочни избори.

Хиляди излязоха по улиците на столицата Кишинев в неделя в подкрепа на съдебно назначения президент Филип. Сваленият Додон остро критикува решението на съда и обвини Демократическата партия, че се опитва да се задържи на власт.

Кризата влоши и без това нестабилната ситуация в страната, която е една от най-бедните в Европа. Корупцията в политиката е основен проблем, както и съществуващото дълбоко разделение между тези, които искат по-близки отношения с Европейския съюз и тези, които предпочитат страната да остане близка с Русия.

Протестиращите, които са били докарани с автобуси от Демократическата партия, са скандирали: „Ние сме народът, Додон е предател“. Някои са опънали палатки пред министерства и други административни сгради. Други пък са хвърляли живи пуйки в двора на президентството, което е препратка към обиден прякор, който бившият президент Додон е получил преди години.

В неделя Додон обвини олигарха Владимир Плахотнюк, който подкрепя Демократическата партия и се смята за един от най-влиятелните хора в Молдова, в това, че не иска да се откаже от властта. Бившият президент призова хората, които го подкрепят, да организират протести и апелира за помощ от други държави.

Последните избори в Молдова през февруари завършиха без излъчено мнозинство на която и да било от политическите партии и бяха последвани от тежки преговори за сформиране на коалиция, които се проточиха с месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG