Връзки за достъпност

Извънредни новини

Въпреки протестите: Прокитайските власти в Хонконг отказват да оттеглят спорен проектозакон


По време на протестите имаше и сблъсъци между полицията и протестиращите
По време на протестите имаше и сблъсъци между полицията и протестиращите

Проектозаконът, който предвижда жители на Хонконг да бъдат екстрадирани в Китай, ще продължи да е на дневен ред. Това заяви лидерката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам след като ден по-рано стотици хиляди излязоха по улиците, за да протестират срещу намеренията на властите. Разглеждането на спорния текст ще се състои в сряда, както е предвидено от самото начало, каза Кари Лам, цитирана от световните агенции.

Според проектозакона властите в Хонконг ще имат право да екстрадират граждани в територии, с които не е изрично сключван договор за това. Тази формулировка допуска екстрадиране да се извършва и към Китай. В отговор на обвиненията, че управлява полуострова под диктовка от Пекин, Кари Лам заяви, че нито е получавала инструкции, нито съвети от Китай по въпроса за спорния текст. Тя посочи, че е запозната с всички възражения и че нито едно от тях не би я накарало да отстъпи.

В неделя в Хонконг се състоя най-многобройният протест от 1997 година насам, когато територията премина от британски в китайски ръце. По данни на организаторите в шествието са участвали над 1 милион души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG