Връзки за достъпност

Извънредни новини

Саймън Грут, който е посветил живота си на поминъка на милиони хора


Саймън Н. Грут
Саймън Н. Грут

Саймън Н. Грут, основател на холандска компания за семена, която подпомогна милиони дребни фермери да избягат от бедността чрез подобряване на производството на зеленчуци, бе обявен за носител на Световната награда за продоволствието за 2019 г.

Наградата бе връчена в понеделник от държавния секретар на САЩ Майк Помпео и президента на едноименната с наградата фондация Кен Куин. Паричният й еквивалент е 250 000 долара.

Наградата е основана от родения в Айова Норман Борлауг – носител на Нобелова награда за мир от 1970 година. Признанието си Борлауг получава за спасяването на над един милион души от глад, като развива вид устойчиво пшенично растение.

„Подобно на Борлауг, Грут също е посветил живота си на поминъка на милиони хора“, каза в речта си в понеделник Кен Куин.

Саймън Грут е потомък на шестото поколение на семейството, положило основите на холандската индустрия за семена за зеленчуци.

По време на многобройните си пътувания като маркетингов директор на семейната компания Sluis & Groot (сега Syngenta) забелязва бедността на дребните земеделски стопани в Югоизточна Азия. Затова решава да помогне на местните фермери да увеличат своите производителност и доход, предлагайки им достъп до висококачествени семена.

През 1982 г. Саймън Грут основава East-West Seed във Филипините в сътрудничество с Кралския тропически институт в Амстердам и филипински търговец на семена. В резултат са разработени първите хибридни растителни сортове, като тиква, домати и патладжан.

Скоро той разширява дейността си в Южна и Югоизточна Азия: Тайланд през 1984 г., Индонезия през 1990 г., Виетнам през 1995 г., Индия през 2003 г., Мианмар през 2009 г., а скоро след това Танзания, Гватемала и Камбоджа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG