Връзки за достъпност

Извънредни новини

С чисти ръце, но виновен. Какво се случи с журналиста Иван Голунов


Иван Голунов
Иван Голунов

На 12 юни в Москва ще се съберат руски журналисти и активисти. Те ще носят в ръцете си вестници със статии на репортера Иван Голунов и ще поискат прекратяване на делото срещу него и наказание за служителите на реда, които са се опитали да го вкарат в затвора. Протестите ще продължат докато Голунов не бъде освободен.

Журналистът беше обвинен в притежание е разпространение на наркотици, след като при претърсване полицаи са открили метадон в раницата му, а по-късно и в апартамента му. Кръвните проби за наличие на наркотици в кръвта му обаче са отрицателни. Лабораторните тестове не показаха наличие на забранени субстанции по ръцете и под ноктите на заподозрения. Снимките от обиска на жилището му се оказаха от друг апартамент, където е проведена полицейска акция.

Малко преди да бъде арестуван, Голунов разкрива, че семейството на зам.-кмета на Москва Пьотр Бирюков е придобило девет луксозни апартамента, чиято пазарна цена достига 24,2 млн. долара. Фирмата строител „Капитал груп“ пък е спечелила редица обществени поръчки за строителство в руската столица, за които в общинската администрация отговаря Бирюков. Разследването му е публикувано от латвийския сайт „Медуза“.

Когато е задържан, Голунов е работел по разследване за връзките между погребални фирми и организирани престъпни групи. Сред хората, чиито незаконни дейности са разкрити в първата част от поредицата текстове, има високопоставени офицери на службите за сигурност.

Арестът

Миналата седмица Голунов е проверен от полицаи на път за среща. Служителите на реда твърдят, че са намерили метадон в раницата му. При обиск на апартамента му са били открити още наркотици и апаратура за производство на синтетичното вещество. Снимки от обиска първоначално са разпространени публично, но после са свалени. Полицията признава, че те не са направени в дома на Голунов, но твърди, че са от друго разследване, свързано с ареста на журналиста.

Адвокатът на Голунов твърди, че наркотиците са подхвърлени от полицейските служители при проверката. Тестът за наркотици на Голунов е отрицателен. Не са намерени следи от наркотици по ръцете и ноктите му. Въпреки искането на държавното обвинение той да бъде оставен за постоянно в ареста, Голунов е с мярка за неотклонение домашен арест.

Повдигнато му е обвинение за разпространение на наркотици. Ако бъде признат за виновен, го очакват между 10 и 20 години затвор.

След ареста си Голунов се оказва със синини по лицето и хематоми по гърба, става ясно от заключенията на официалната медицинска експертиза. Адвокатът на журналиста твърди, че според парамедиците Голунов е бил със счупени ребра, хематоми, които са свитетелство, че той е бил удрян, и сътресение. Полицейски служители са се опитали да предотвратят закарването му в болница. Журалистът твърди, че е бил бит от полицаите при ареста си и по-късно в полицейското управление.

На Голунов е било разрешено да се свърже с адвокат едва 16 часа след задържането си.

Заплахи и солидарност

„Не смятаме доказателствата, представени от разследващите срещу Иван Голунов, за убедителни. Не изключваме възможността арестът му да е свързан с професионалната му дейност“

Три руски издания излязоха с еднакви първи страници на 10 юни. Публикациите във „Ведомости“, „Комерсант“ и РБК носеха заглавието „Аз съм/Ние сме Иван Голунов“. По този начин колегите на журналиста, арестуван за притежание на наркотици, изразиха солидарност с него.

„Не смятаме доказателствата, представени от разследващите срещу Иван Голунов, за убедителни. Обстоятелствата около ареста му повдигат сериозни съмнения. [...] Не изключваме възможността арестът на Голунов да е свързан с професионалната му дейност“, пишат журналистите.

Сайтът „Медуза“, за който Голунов работи, съобщи, че срещу журналиста са изпращани заплахи. „Смятаме, че Иван Голунов е преследван заради журналистическата си дейност“, се казва в изявление на колегите му. Директорката Галина Тимченко заяви, че той е получавал смъртни заплахи. „Преди два месеца това стана ежедневие. Казваха „Ще те погребем“, казва Тимченко.

В Москва и Санкт Петербург вече бяха проведени протести в защите на Голунов. Над десет души, най-вече негови колеги журнаисти, бяха задържани при демонстрациите и по-късно освободени.

„И журналистите правят грешки“

„Журналистите също правят грешки. И то особено сериозни.“

Президентът Владимир Путин е бил информиран за случая още в петък, заяви говорителят му Дмитрий Песков. Кремъл разполага само с официалната информация на Министерството на вътрешните работи и не може да коментира грешката със снимките, които се оказа, че не са от дома на Голунов. „Журналистите също правят грешки. И то особено сериозни“, каза Песков.

Кремъл очаква и заключенията на главния прокурор за това дали правата на Голунов са напушени при ареста му.

Русия и свободата на словото

През последните години опозиционни активисти и критични журналисти са арестувани по обвинения, сходни с тези на Голунов, припомнят международни организации.

Русия е на 149-о място по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници“. Националните медии отдавна са придобити от близки до Кремъл олигарси, а малките онлайн медии се сбълкват с все по-засилващ се натиск от страна на властите. Това се случва благодарение на редица законови поправки, които позволяват държавен контрол върху интернет.

Според Комитета за закрила на журналистите от 2000 г., когато на власт идва настоящият президент Владимир Путин, до днес 28 руски журналисти са убити заради професионалната им дейност.

Наскоро 11 журналисти напуснаха в. „Комерсант“ след като ръководството уволни двама жулналисти заради критична статия. Изданието е собственост на близкият до Кремъл Олигарх Алишер Усманов.

XS
SM
MD
LG