Връзки за достъпност

Извънредни новини

Какво знаем за момчето от Пловдив, вербувано от ИДИЛ


Някои от вещите, които прокуратурата е открила при претърсването
Някои от вещите, които прокуратурата е открила при претърсването

В събота България установи, че е по-близо до тероризма, отколкото изглежда на пръв поглед: властите съобщиха, че 16-годишен ученик от Пловдив е бил задържан след сигнал от неговите родители. Според първите постъпили данни става дума за ученик, който се е опитвал да изработи самоделни бомби. Какво знаем за него до този момент?

Потвърдената информация дотук

Момчето е било обект на "обработка" от „Ислямска държава“. „Това е класически случай на вербуване и радикализиране през интернет“, каза зам. главният прокурор Иван Гешев на пресконференция.

Ученикът е на 16 години, от елитна пловдивска гимназия, от семейство с добри възможности, добави Гешев. Той обърна внимание, че ученикът е непълнолетен, в „крехка възраст“. Адвокатът на задържания Емил Велинов потвърди пред NOVA, че родителите на момчето са забелязали обвързаността му с радикални идеологии и са сигнализирали службите.

МВР обяви още, че е намерено и „взривно-устройство в процес на подготвяне“. Това е било т. нар. тръбна бомба - устройство, използвано често при атентати в САЩ. Веществото за направата на такъв вид бомба е използвано и за атентата в Сарафово през 2012 г. Тогава от него са били използвани между 2 и 3 килограма. В случая с ученика става дума за 16 килограма от това вещество по думите на Гешев.

Той каза, че са били намерени още и знаме на „Ислямска държава“ и книги по тази тематика. Гешев държеше да отбележи по време на пресконференцията, че тези книги са „общодостъпни и не са забранени в България“.

От разказаното от Гешев стана ясно, че 16-годишният младеж се е радикализирал в интернет - първо, като е гледал клипове на "Ислямска държава", а после е влязъл в контакт с вербовчик на организацията.

В петък специализираният съд наложи на момчето мярка надзор от инспектора при детска педагогическа стая. В събота Иван Гешев съобщи, че това решение е протестирано и държавното обвинение държи момчето да остане в ареста.

Въпроси, които чакат отговор или не бива да бъдат задавани

Не се знае дали ученикът е подготвял конкретен терористичен акт. Първоначално изнесената информация, че такъв е бил планиран, беше опровергана от прокуратурата, пише "Капитал".

Не е известно дали момчето е действало само или в група. Не е известно дали има и други ученици, вербувани от ИДИЛ по същия начин. Една от версиите е, че момчето може да е имало съучастници.

Не е известно и как се казва момчето, в кое точно училище учи – но това не би и могло да е известно, защото младежът е непълнолетен и тези данни за него са под закрилата на държавата.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG