Връзки за достъпност

Извънредни новини

След нов масов протест: Хонконг отложи дебата за спорен закон


Протестите в Хонконг
Протестите в Хонконг

Дебатът за спорен закон за екстрадиция беше отложен от властите в Хонконг, съобщи Ройтерс. Местните депутати стигнаха до това решение, след като десетки хиляди отново излязоха по улиците и окупираха ключови пътни артерии в района на сградата, в която се помещава лидерката Кари Лем.

„Няма да си тръгнем, докато не се откажат от закона“, заявяват протестиращите, много от които са млади хора. Те не приеха заповедите на полицията да се оттеглят и предприеха снабдяване с храна и медикаменти.

Въпреки създалата се криза и независимо от най-големия протест от 1997 г., когато Великобритания предаде Хонконг на Китай, Кари Лем не отстъпва от позицията си и заяви, че законодателството ще бъде прието. Лем не се повлия не само от протестите по улиците, но също и от притесненията на инвеститорите, според които ограничаването на свободата ще доведе до намаляване на предимствата за икономиката.

Най-големите застрахователни фирми и финансови институции дори са дали свобода на служителите си да адаптират работното си време, така че да могат да се включат в протестите.

До събитията в Хонконг се стигна заради проектозакон, в който властите ще имат право да екстрадират граждани в територии, с които не е изрично сключван договор за това. Тази формулировка допуска екстрадиране да се извършва и към Китай.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG