Връзки за достъпност

Извънредни новини

Управляващите и "Воля" намалиха партийните субсидии, ДПС поиска 0 лева на глас


Делян Пеевски предложи от името на ДПС въвеждане на нулева субсидия
Делян Пеевски предложи от името на ДПС въвеждане на нулева субсидия

Управляващото мнозинство в парламента прие на първо четене предложената от премиера Бойко Борисов промяна на държавния бюджет, предвиждаща намаляване на партийните субсидии от 11 лева на 1 лев.

Предложението мина с гласовете на ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля", като депутатите от "Атака" и ВМРО го подкрепиха, въпреки че са против идеята и ще предложат промени преди окончателното второ гласуване.

"На нас започна да ни омръзва тази роля на виновника за партийните субсидии. Радвам се, че днес чухме от опозицията какъв е позитивът за тези субсидии", аргументира позицията на парламентарната група на ГЕРБ Тома Биков.

Според колегите му от БСП подобна промяна ще доведе до изчезването на политическите партии, което застрашава демокрацията. От ДПС също не подкрепиха идеята на Борисов, но предложиха дори по-кардинално решение "от американски тип" - нулева субсидия.

"Предложението на ГЕРБ няма да подкрепим, но ще подкрепим партийната субсидия да е нула лева", обяви преди гласуването депутатът от ДПС Делян Пеевски, който демонстрира необичайна активност в парламента от европейските избори насам.

По думите му идеята, лансирана от Борисов, е "див популизъм" и ще доведе до фалит на всички партии. Затова от ДПС на свой ред предлагат моделът на финансиране да е отворен. Иначе всички формации щели да изпаднат в зависимост от олигархията. Предупреждение, изразявано многократно и от самия Борисов.

Това е поредната законодателна инициатива на ДПС, обявявана от Пеевски, след като вече предложи намаляване на ДДС на хляба, лекарствата и книгите. Освен това лансира идея за безплатни детски градини, която бе възприета и от управляващите, и от опозицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG