Връзки за достъпност

Извънредни новини

Близо 200 задържани на протест в Москва с искане за наказания заради Голунов


Протестът в Москва
Протестът в Москва

Близо 200 души, сред които журналисти и опозиционният лидер Алексей Навални, са били задържани на протест в Москва, съобщи Ройтерс. Исканията на протестиращите са били за наказания на полицаите, за които се предполага, че са подхвърлили наркотици на разследващия журналист Иван Голунов.

По данни на Ройтерс повече от хиляда човека са се включили в протеста в сряда. Те преминаха през централните улици на Москва с викове „Русия ще бъде свободна“ и „Русия без Путин“.

Властите бяха отправили предупреждения, че протестът е незаконен и може да представлява заплаха за реда, което бе обявено и от организаторите. Според действащите в Русия закони протестите, които включват повече от 1 човек, трябва да бъдат предварително разрешени от властите.

Голунов бе арестуван миналия четвъртък по обвинение за търговия с наркотици. Тази новина предизвика протести пред сградата на руското вътрешно министерство. Три от най-големите бизнес издания в Русия – РБК, „Комерсант“ и „Ведомости“, дори излязоха в един и същи ден с еднакви първи страници в подкрепа на журналиста. Казусът предизвика и намесата на на президента Владимир Путин.

Това доведе до освобождаването на Голунов във вторник и снемането на всички обвинения, тъй като разследващите признаха, че нямат доказателства срещу него. В същото време полицаите, извършили ареста, бяха отстрани заедно с началника на полицейското управление, в което са работили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG