Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Партньори на свободните български медии". Свободна Европа откри софийското си бюро


Главният редактор на Радио Свободна Европа и вицепрезидент на компанията Ненад Пейич (вляво) и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин на официалното откриване на софийското бюро на медията.
Главният редактор на Радио Свободна Европа и вицепрезидент на компанията Ненад Пейич (вляво) и посланикът на САЩ в България Ерик Рубин на официалното откриване на софийското бюро на медията.

Българската редакция на Радио Свободна Европа беше официално открита в сряда от главния редактор на медията Ненад Пейич, регионалния директор Джереми Бранстен и управляващия редактор за България Иван Бедров.

Медията присъства в българското публично пространство от 21 януари тази година, но едва наскоро приключи и регистрирацията й по българското законодателство.

"Ние сме тук, за да надградим онова, което тукашните свободни медии вече са постигнали, и за да работим в партньорство с тях", каза Ненад Пейич.

Създадено преди 70 години в САЩ, Радио Свободна Европа започва да излъчва радиопрограми за страните от Източна Европа, озовали се под съветско влияние след края на Втората Световна война. Емисиите на радиото за България са част от този процес до падането на Берлинската стена през 1989 г., както и в първите 15 години от прехода към демокрация. На 1 януари 2004 г. българската редакция прекратява работата си.

"Когато напускахме България през 2004 г. преобладаващото мнение беше, че комунизмът се е срутил, Западът е победил, свободата неизбежно ще дойде, а заедно с нея - и медийната свобода. Но както виждаме днес, за много страни случаят не е такъв", каза в сряда Ненад Пейич.

Днес Свободна Европа вече не е радио, а мултимедийна онлайн платформа с текстови, звукови и видео материали. За по-малко от пет месеца съществуване на български език медията привлече стотици хиляди посетители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено. Ще бори ли някой корупцията след изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00
XS
SM
MD
LG