Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ердоган: Турция чака доставка на руска отбранителна система С-400 през юли


Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган

Анкара вече е купила руска зенитно-ракетна система С-400 и тя ще бъде доставена през юли, съобщи турският президен Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс. Съобщението му идва часове след като САЩ поставиха ултимаум на Турция, че ако не се откаже от руската противоракетна система до 31 юли, няма да може да купи изтребители F-35.

„Не казвам, че Турция ще купи отбранителна система С-400. Казвам, че вече я е купила. Завършихме сделката. С божията благословия, системата ще бъде доставена в страната ни следващия месец“, каза Ердоган.

Ердоган заяви, че ще се опита да накара САЩ да променят решението си да пректаят преговорите с Турция за изтребители F-35. Анкара иска да подсили армията си със 100 нови самолета. Турският държавен глава ще разговаря по въпроса с американския президент Доналд Тръмп по телефона в четвъртък и на четири очи в кулоарите на срещата на Г-20 в Япония в края на юни.

Вашингтон смята противоракетната система С-400 за несъвместима с използваните от НАТО технологии. Затова САЩ предложиха на Турция да купи отбранителна система „Пейтриът“. По думите на Ердоган предложението на Русия е било по-добро от гледна точка на цената, производството и доставката на системата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG