Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВМРО предлага карта „Българин“ за хората с български произход, но без гражданство


Юлиан Ангелов е един от вносителите на законопроекта
Юлиан Ангелов е един от вносителите на законопроекта

Депутати от ВМРО предложиха създаване на нов личен документ – карта „Българин“. Тя ще позволява на хора с български произход, но без българско гражданство, да влизат в страната без виза, да я напускат, да пребивават свободно, да работят и да учат в България.

"Идеята на законопроекта е хората с български произход, които живеят зад граница, да имат по-лесен достъп до родината майка, защото в момента минават години, докато те получат българско гражданство”, каза един от вносителите на законопроекта за изменение на Закона за българските лични документи Юлиан Ангелов.

Според ВМРО даването на карта „Българин“ ще послужи на хората от български произход от държави като Украйна, Молдова, Северна Македония, Албания, Сърбия. Тя няма да дава същите права като гражданството – с нея няма да може да се гласува на избори.

Чуждестранните граждани от български произход имат право на облекчена процедура за получаване на българско гражданство, ако предоставят удостоверение за български произход. Такова в момента се издава от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

През отктомври 2018 г. директорът на агенцията Петър Харалампиев и служители на институцията бяха задържани при разследване за продажба на фалшиви удостоверения за произход. Харалампиев, който беше назначен на поста от квотата на ВМРО, и още трима души бяха обвинени, че са членували в организирана престъпна група за документни престъпления и подкупи.

Заради скандала в ДАБЧ, в края на миналата година, министър-председателят Бойко Борисов нареди проверка на над 40 000 души, получили български паспорти. След приключването й от ДАНС обявиха, че ще отнемат гражданствата на осем чужденци, сдобили се с наши паспорти срещу инвестиции, които обаче така и не са направили. Въпреки ангажимента на ДАНС до момента натурализациите не са отнети, показа проверка на Свободна Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG