Връзки за достъпност

Извънредни новини

Партиите държат милиони на влог, отчита Сметната палата


Сградата на Сметната палата в София
Сградата на Сметната палата в София

23.2 млн. за ГЕРБ, 6.4 млн. за БСП и 6.2 млн. за ДПС са част от сумите, които политическите партии държат на влог или разполагат в брой. Това стана ясно от годишните финансови отчети политическите сили, публикувани на сайта на Сметната палата.

Освен че партията на Бойко Борисов е най-богатата в страната, отчетите показват, че сумите в банковите й сметки нарастват от 17.2 млн. в края на 2017 г. до 23.2 млн. в края на 2018 г. Приходите, които водещата партия е отчела за периода, са близо 15 млн. лева, на колкото се равнява държавната субсидия, а разходите - около 9.5 млн. лева. Посоченият членски внос се равнява на 161 хил. лева.

Парите на БСП също нарастват през 2018 г. Партията е успяла да спести близо 2 млн. лева за година, като сумата, с която разполагат на „Позитано“, е 6.5 млн. лева. Въпреки загубата на европейските избори от партията са похарчили 11 млн. лева през 2018 г., което е с цели 1.5 млн. лева повече от ГЕРБ.

За 2018 г. в ДПС, от където поискаха нулева субсидия за партиите, са получили близо 4.2 мнл. лева от държавна субсидия и още 500 хил. от членски внос. Похарчени са около 3 млн. лева. Въпреки това в отчетения период спестяванията на партията нарастват от 3.35 млн. лева до 6.2 млн.

Парите на ВМРО също са станали повече. За 1 година заделеното нараства с близо 1 млн. лева. Не е ясно какво е състоянието на фондация „ВМРО“, на чието име се водят множество имоти, притежавани от партията, които обаче не попадат в официалните отчети от Сметната палата. Останалите партии от управляващата коалиция – НФСБ и Атака имат съответно 1.4 млн. и 1 млн.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG