Връзки за достъпност

Извънредни новини

Хиляди хора в Южна България останаха без интернет заради акция срещу кабелното пиратство


Хиляди граждани и институции, включително банки, училища и лечебни заведения останаха без достъп до кабелна телевизия и интернет заради специализирана операция в офисите на кабелни оператори, за които се предполага, че са извършили нарушения, съобщи агенция „Фокус“. Акцията се провежда от четвъртък на територията на няколко общини в Южна България.

Три големи частни телевизии – бТВ, Нова и HBO, са загубили над 10,5 млн. лева само за два месеца, защото кабелните оператори не са им плащали за авторски права, заяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Тя допълни, че от 2,4 млн. потребители на кабелна телевизия, 700 хил. са в сивия сектор. Това значи, че те не са обявени от кабелните оператори пред държавата, за да не плащат данъци върху събираните от тях такси.

Акция е проведена на територията на Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница. Предстоят проверки и в други части на страната.

Повод са сигнали от трите частни телевизии в прокуратурата и ГДБОП. В операцията са се включили представители на „Европол“ и служители на Националната агенция за приходите и Комисията за регулиране на съобщенията.

Засега няма повдигнати обвинения, защото прокуратурата иска да установи с по-голяма точност какви са щетите за носителите на авторските права и на бюджета и през какъв период от време е продължавало престъпление. Според Арнаудова може да се очаква сумата да се окаже по-голяма от обявените 10,5 млн. лева.

Представител на „Европол“ заяви, че операцията е най-голямата в Европа за този тип престъпление. Българските експерти по киберпрестъпност ще бъдат поканени за обучители на "Европол" по темата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG