Връзки за достъпност

Извънредни новини

Мадона, която издаде 14-и албум и отново заговори за политика


Мадона на наградите Билборд през май 2019
Мадона на наградите Билборд през май 2019

Певицата, която оглавява всички възможни класации в поп музиката, днес издава нов албум. Той се казва Madame X и се асоциира с лицето на Мадона, покрито с пиратска превръзка за око, върху която е поставен знакът „Х“. Певицата използва появата му, за да говори за две от социално-политическите теми, които я вълнуват: контролът върху продажбата на оръжия и подпомагането на хора, които живеят под прага на бедността или са отхвърлени от обществото.

Madame X съдържа песни, в които Мадона си партнира с други артисти, сред които са Quavo, Maluma, Anitta, Swae Lee. Няколко медии обявиха, че това е най-добрият албум, който Мадона е издавала. The Guardian The Times му дадоха 4 от 5 звезди.

Мадона Луиз Чиконе е родена на 16 август 1958 в щата Мичиган, в семейството на имигрант от Италия. Тя губи майка си на 5-годишна възраст. Много рано започва да взима уроци по пиано и бързо добавя към тях курсовете по балет. От този момент нататък музиката и танцът са неразривно свързани във всяко нейно начинание.

Първият й хит е Everybody, а първият албум, издаден през 1983 г., е Madonna, който е рекламиран като комбинация от пънк и поп, и достига до 8-о място в класацията на „Билборд“. Истинският фурор идва година по-късно с албума Like a Virgin, в който вече става дума за по-смели музикални експерименти – Мадона комбинира соул и фънк, ударни инструменти и бас китари, на фона на скандална трансформация на имиджа, включваща твърде чувствени послания.

Първото й турне се казва The Virgin Tour и се състои през 1985 г. Билетите за него са разпродадени за минути. Много бързо идва и „титлата“, която Мадона не е губила оттогава: Кралица на попа.

Оттогава възходът на Мадона е неудържим. Днес тя вече е получила всички награди, за които може да мечтае артист като нея – от „Златния глобус“ до „Грами“. Тя играе във филми, произвежда парфюми, облекло, очила, козметика, чанти и обувки. В последните две десетилетия Мадона активно отстоява каузи, каквито са свободата на словото, правата на жените, борбата с бедността, контролът върху продажбата на оръжие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG