Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече двойки и по-малко шестици на матурите през 2019 г.


Министърът на образованието Красимир Вълчев
Министърът на образованието Красимир Вълчев

Двойките на държавните зрелостни изпити се увеличават, а отличните оценки намаляват. Това показва анализът на Министерството на образованието (МОН) на резултатите от матурите. С поне една слаба оценка тази година са 5939 зрелостници, докато през 2018 г. те са били 4496.

От явили се 49 341 дванадесетокласници на матурата по български език и литература слабите оценки са 4302, а отличните – 5062. През миналага година на задължителната матура са се явили 48 755 зрелостници, от които 6474-ма са получили отлични, а 3025 – слаби оценки. През 2018 г. отличните оценки на втората матура са били 13 380, а сега са 6677, а двойките са били 2228, а сега - 2590.

Средната оценка от изпита по български език и литература е добър 4,06, а на втория държавен зрелостен изпит средната оценка от различните предмети е добър 4,67, каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, цитирана от БТА. И при двата изпита те са по-ниски от предходната година, като средната оценка по български език и литература е най-ниската откакто започва да се провежда държавен зрелостен изпит през 2008 г.

Като положителна от МОН определят тенденцията все повече ученици да създават аргументативен текст на изпита по български език. Все още обаче има зрелостници, които само преписват художественото произведение, което трябва да анализират.

„Намаляват зрелостниците, които се справят с написването на резюме и този въпрос ще бъде обсъден на годишните съвещания с експертите“, отбеляза Таня Михайлова.

И през тази година най-висок брой точки има по предметите, по които се явяват най-малко зрелостници - немски, френски и испански език, химия и опазване на околната среда, а най-ниски са резултатите при предметите с най-много зрелостници - география и икономика, биология и здравно осигуряване, и философския цикъл, обясни Михайлова. Тя отбеляза, че има и изключения, като по история и цивилизация има сравнително нисък брой точки, и обратното - по английски език - сравнително висок резултат.

С най-високи резултати са зрелостниците от София, Варна, Пловдив и Смолян, а на последните места са учениците от Разград, Ямбол, Силистра и Кърджали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG