Връзки за достъпност

Извънредни новини

Гърция и Кипър заплашиха Турция със санкции от ЕС заради сондажи за газ


Алексис Ципрас
Алексис Ципрас

Гърция и Кипър ще поискат от европейските си съюзници да наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че тя е започнала сондажи за газ в изключителната морска икономическа зона на Кипър. Това съобщи гръцкият премиер Алексис Ципрас в неделя след разговор с кипърския президент Никос Анастасиадис и последвалото извънредно заседание на правителствения съвет по външни работи и отбрана на Гърция.

„Договорихме се да предприемем дайствия, за да може срещата на върха на ЕС следващата седмица да приеме решения, включително санкции срещу Турция, ако бъде потвърдено, че е направила сондиране в изключителната икономическа зона на Кипър", каза Ципрас, цитиран от Ройтерс.

Откриването на залежи на природен газ в Източното Средиземноморие през 2011 г. изостри обтегнатите отношения между Турция и Севернокипърската турска република от една страна и Република Кипър от друга.

Турски сондажен кораб беше забелязан западно от Кипър през май и продължава да се намира там и досега. Според Атина и Никозия плавателният съд се намира в кипърската изключителна морска икономическа зона. Анкара твърди, че корабът е в акваторията на турския континентален шелф.

Турция смята, че природните ресурси в акваторията на разделения остров принадлежат колкото на гражданите на Република Кипър, толкова и на кипърските турци на територията на Севернокипърската турска република, основана през 1983 г., но непризната от повечето държави по света. Островът е разделен от 1974 г., когато турската армия нахлува след преврат.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG