Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кристиян Кирилов, който обиколи Витоша и подобри собствения си рекорд


Кристиян Кирилов
Кристиян Кирилов

В неделя Кристиян Кирилов подобри рекорда на 200 километровата двойна обиколка на Витоша. 25-годишният бегач от Берковица финишира дуатлона, който включва обикаляне на планината първо с колело, а след това и с тичане, за 14 часа и 26 минути. Така той подобри с 54 минути собствения си рекорд от миналата година. „Бягането е като краста“, казва той.

Кристиян разказва пред Свободна Европа, че е имал доста трудни моменти по време на състезанието. В самия край – около 80-ия километър от бягането – е паднал и е осъзнал, колко всъщност е изтощен. „Краката ми бяха много изморени, бедрата ми бяха изтръпнали. След едно падане се оказа, че както си бягах - едвам станах“, казва Кристиян. В крайна сметка завършва шести сред бегачите, голяма част от които не участват в колоезденето. Въпреки скромността си, Кристиян признава, че това е „доста добро постижение“.

Той бяга, защото това му „дава свобода“. Но също и защото така се опознава светът: "Докато бягаш по планини и градове, виждаш нови неща и намираш много нови приятели“.

Страстта му по тичането започва в началото на 2015 г. В момента казва, че е „много запален“, както са и всички негови приятели. „Отиваме на някое състезание просто да се видим и да побягаме“, казва Кристиян.

Той работи в магазин, но почти всеки уикенд е на състезание някъде – преди две седмици е участвал в маратон в Странджа планина, а от началото на годината има завършени 6-7 градски маратона и 2 полумаратона.

Как се справя психически с дългите състезания като 100-километровата обиколка на Витоша? „Разделям го на няколко части: първо излизам все едно ще бягам 20 км., след това като ги мина започвам нова графа – още 15 км. и така на части ми е по-лесно. Важното е да не мисля, че ми остават 90 км. например“, обяснява Кристиян.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG