Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пристанището на Доган преговаря с потенциален съакционер от Лондон


Ахмед Доган
Ахмед Доган

Ден след като стана ясно, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е регистрирал нова фирма за пристанището си във Варна, изпълнителният ѝ директор Данаил Папазов съобщи, че се преговаря с базиран в Лондон фонд, който да бъде съакционер в новосъздаденото дружество. Името на фонда не беше уточнено от Папазов, но той заяви, че преговорите се водят от месеци и трябва да приключат през юли, съобщи Mediapool.

Новоучредената фирма „Пристанище ТЕЦ Езерово“ е дъщерна на ТЕЦ „Варна“, в което Ахмед Доган притежава мажоритарния дял.

В понеделник беше представен и план за развитието на въглищното пристанище, което да стане търговски терминал за зърнени товари. Очаква се чуждестранният инвеститор да участва с до 50% от капитала в „Пристанище ТЕЦ Езерово“. Останалите активи ще останат собственост на ТЕЦ „Варна“. По думите на Папазов, цитирани от Mediapool, базираният в Лондон фонд ще осигури значителна част от товарите за пристанището. Заявки има и от две други фирми за износ на зърнени товари, които да започнат още от 15 юли.

Ахмед Доган притежава 70% от акциите в „ТЕЦ Варна“. Централата не работи, но получава пари, тъй като поддържа така наречения студен резерв – при необходимост трябва да може да се включи и да произвежда ток.

До 2015 г. „ТЕЦ Варна“ е собственост на чешкия енергоразпределител ЧЕЗ, после е купена от семейството на бившия транспортен министър в правителството на Орешарски Данаил Папазов. В края на 2017 г. е избрана от Електроенергийния системен оператор да получи 27.4 млн. лв. за една година готовност да се включи.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG