Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съдебна зала


Мохамед Морси
Мохамед Морси

Бившият президент на Египет Мохамед Морси е погребан часове след като почина в съдебната зала, обяви негов адвокат, цитиран от АФП.

Морси е припаднал по време на съдебно заседание и е починал, съобщи египетската държавна телевизия.

Процесът, на който е присъствал е обвинение в шпионаж заради предполагаеми негови връзки с радикалната палестинска групировка "Хамас".

Правозащитната организация „Хюман райтс уоч“ нарече смъртта на Морси „ужасна, но очаквана“ предвид отказа на властите в Египет да му осигурят адекватна медицинска помощ. По предварителни данни Морси е починал от остра сърдечна недостатъчност.


Мохамед Морси, който бе водеща фигура във вече забранената организация "Мюсюлмански братя", стана през 2012 г. първият демократично избран президент в съвременната история на Египет, припомня БТА.

През 2013 г. след масови протести срещу неговото управление военните го свалиха от власт. В последствие започнаха гонения срещу членове на "Мюсюлманските братя", а Морси и други лидери от движението бяха арестувани.

Той излежаваше 20-годишна присъда за убийствата на демонстранти през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж по дело, свързано с Катар. През 2014 г. адвокатите на Морси са предявявали пред съда медицински документи, че клиентът им страда от епилепсия и че навремето е претърпял мозъчна операция. Адвокатите са настоявали той да бъде прехвърлен под домашен арест.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG