Връзки за достъпност

Извънредни новини

Искате виза за САЩ? Помислете два пъти какво пишете във Facebook


Ако имате повече от един профил в социалните мрежи, ще трябва да декларирате всички.
Ако имате повече от един профил в социалните мрежи, ще трябва да декларирате всички.

Хората, които громят американския империализъм, но в същото време искат да стигнат до плажовете на Маями или да поиграят покер в Лас Вегас, ще трябва да смекчат тона си в Twitter.

А пък тези, които пишат във Facebook за това как някой ден ще живеят в Ню Йорк, сега вероятно ще решат да посмалят любовта си към „Голямата ябълка“, ако не искат да бъдат заподозрени, че искат да останат за постоянно в САЩ.

Причината?

Държавният департамент на САЩ вече изисква от кандидатите за виза да декларират своите профили в над 20 социални мрежи, сред които са Facebook и Twitter. Правилата влязоха в сила на 31 май. Те не изискват от кандидатите да разкриват паролите за своите профили.

Адвокати по имиграционно право прогнозират, че това ще породи дискусии в социалните мрежи и ще направи потенциалните кандидати по-внимателни за това какво публикуват и с кого се сприятеляват онлайн.

„Хората ще ги е страх да изразяват своето мнение за американската политика“, казва Андрей Романенко, рускоговорящ имиграционен адвокат от Сан Франциско. „Някои ще ги е страх да добавят приятели от САЩ, защото ще си мислят, че това е индикатор за намерение за оставане“.

Обявените още миналата година правила са част от по-широка програма на президента Доналд Тръмп да затрудни влизането в САЩ – обещание, което му помогна да спечели изборите през 2016 г. Сега вече всеки кандидат за виза – дори и да е само за посещение на роднини за няколко дни, трябва да обяви в апликационната форма своите профили. Правилата не важат за гражданите на държави, които са освободени от визи за краткосрочен престой.

„Националната сигурност е нашият първи приоритет когато оценяваме кандидатите за виза и всеки евентуален турист или имигрант подлежи на сериозна проверка по сигурността“, се казва в становище на Държавния департамент до Радио Свободна Европа. „Постоянно търсим механизми за подобряване на процеса на проверка, за да защитим гражданите на САЩ и в същото време подпомагаме легитимните кандидати да пътуват до страната ни“.

20 платформи

Правилата изискват от кандидатите да обявят своите имена на профили, включително и прякори, използвани през последните пет години в платформите:

Ask FM, Douban, Facebook, Flickr, Google+, Instagram, LinkedIn, MySpace, Pinterest, QZone, Reddit, Sina Weibo, Tencent Weibo, Tumblr, Twitter, Twoo, Vine, VKontakte, YouKu, и YouTube.

Сред липсващите в този списък се забелязват SnapChat и приложението за запознанства Tinder. Държавният департамент съобщи, че предвижда да добави още платформи към списъка, но не уточни кои.

Кандидатите с повече от един профил ще трябва да обявят всичките си имена в социалната мрежа. Кандидатите, които никога не са се регистрирали в някоя от тези платформи, няма да получават отказ за виза само защото не са попълнили това поле в апликационната форма, обясни Държавният департамент.

Според имиграционния адвокат Карниг Дукмаджян от Лондон, едва ли имиграционните власти ще преглеждат всеки профил на всеки кандидат. Очакването му е тази информация да бъде използвана само за допълнителна проверка на кандидати, които предизвикват някакви опасения.

Още преди въвеждането на новите правила, Съединените щати изискваха подробна информация от кандидатите за неимигрантски визи, включително за предишни пътувания, членове на семейството, използвани адреси, работодатели и образование.

Снимките също са ключов елемент от процеса на кандидатстване, като за един тип визи се изискват дигитални снимки, а за друг вид хартиени.

Хора, които планират да пътуват до САЩ, коментираха за Радио Свободна Европа, че новите правила няма да ги разубедят и ще кандидатстват за виза.

„Това няма да ми попречи, нямам нищо да крия. Мисля, че и за моите приятели е същото. Дори и да не декларираш тази информация, те могат винаги да я намерят в интернет“, казва Мария Горелова, която живее на руския остров Сахалин. Тя планира да посети за първи път САЩ тази година и е получила визата си преди въвеждането на новите правила.

Артем Тихонов от Санкт Петербург, който вече е бил няколко пъти в САЩ, определя новите правила като „неприятни“, но би се съобразил с тях, защото обича да обикаля Щатите.

„Това е ограничение на личната свобода, но трябва да разберем, че това е административно решение. Ще се съобразяваме, това е бюрократичната машина“, коментира той.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG