Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за посланик в България


Херо Мустафа е предложена за извънреден пълномощен посланик на САЩ в България
Херо Мустафа е предложена за извънреден пълномощен посланик на САЩ в България

Американският президент Доналд Тръмп номинира Херо Мустафа за извънреден и пълномощен посланик в Република България.

В момента тя е заместник-началник на мисията на посолството на САЩ в Лисабон, Португалия.

Преди това е била съветник в посолството на САЩ в Ню Делхи, Индия.

Във Вашингтон Мустафа е съветник в кабинета на вицепрезидента в Белия дом, заместник-директор на службата за Афганистан в Държавния департамент и началник на кабинета/специален помощник на зам.-държавния секретар по политическите въпроси. Била е също директор на Съвета за национална сигурност.

Херо Мустафа има бакалавърска степен от Университета в Джорджтаун и магистърска степен от Принстънския университет. Тя е носител на наградата „Матилда У. Синклер“ за отлични постижения в чуждите езици. Говори девет езика, включително арабски, руски, хинди и фарси.

Обявените от Белия дом поредица номинации за ключови позиции, сред които е и г-жа Мустафа, трябва да получат одобрението на Сената.

Тя ще замени на поста Н. Пр. Ерик Рубин, който пристигна в България през февруари 2017 година. За него това бе първо посланическо назначение в кариерата му.

Рубин е дипломат от кариерата. Преди да поеме поста в България, в периода 2011 - 2015 г. е бил зам. помощник-секретар в Бюрото за европейски и евразийски отношения на Държавния департамент. Преди това, между 2008 и 2011 г. е бил заместник-ръководител на посолството на САЩ в Москва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG