Връзки за достъпност

Извънредни новини

Антикорупционният фонд иска проверка на сделката на Доган за "ТЕЦ Варна"


Ahmed Dogan Bulgaria
Ahmed Dogan Bulgaria

Сигнали за дейността на придобитата от почетния лидер на ДПС Ахмед Доган електроцентрала във Варна е внесъл Антикорупционният фонт (АКФ). Документите са изпратени до ДАНС, Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и Националната агенция по приходите (НАП), съобщиха от фондацията в сряда.

Антикорупционният фонд настоява за проверка на техническото състояние на преминалата на природен газ въглищна централа, която от миналата година получава приходи от "Електроенергийния системен оператор" да държи част от мощностите в готовност при нужда – т.нар. студен резерв.

Организацията настоява данъчните да проверят сделките между свързани лица в механизма на придобиване на "ТЕЦ Варна“ от Доган, реалните плащания и произхода на средствата за извършването им, както и заплащането на дължимите данъци.

Настояването е останалите ведомства да проверят техническата изправност на преобразуваните за работа в природен газ три блока на централата, за които се твърди, че могат да работят при заявка от "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО).

Дружеството има договор с ЕСО за осигуряване на студен резерв и реално това е единственият източник на приходи за компанията, призна преди ден шефът на електроцентралата Минчо Минчев. Досега та я е била активирана пет пъти по заповед на ЕСО и е произвела 60 хил. МВтч електроенергия в рамките на тези заявки. Дори единият път блокът блокирал и поради тази причина ЕСО ще плати с над 2 млн. лв. по-малко на "ТЕЦ Варна" за студения резерв, обясни той.

„Техническата изправност на "ТЕЦ Варна" е под въпрос и има евентуална заплаха за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България”, смятат от Антикорупционния фонд.

“Задълбоченият анализ на историята на "ТЕЦ Варна“ – от приватизацията през 2006, до 2017, когато нов собственик става варненска фирма без никакъв опит в енергетиката, до август 2018, когато г-н Доган купува мажоритарен дял – поражда редица тревожни въпроси за възможността на държавните институции да защитават обществения интерес в ситуации, в които са намесени съществени материални интереси на влиятелни лица“, коментира изпълнителният директор на АКФ Бойко Станкушев, който е цитиран в съобщение на организацията.

Сигналът на фонда става факт два дни, след като ръководството на дружествата около "ТЕЦ Варна" и принадлежащото му пристанище в Езерово представиха пред журналисти инвестиционни намерения за развитието на бизнеса си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG