Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Тренд“: БСП изостава още от ГЕРБ. ВМРО и „Демократична България“ над бариерата


Мнозинството от българите (52 на сто) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори
Мнозинството от българите (52 на сто) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори

Увеличена електорална дистанция между ГЕРБ и БСП, а ВМРО и „Демократична България“ с парламентарно представителство при избори днес - това е ефектът от изборите за Европейски парламент според данните от редовното проучване на "Тренд" направено от 5 до 12 юни сред 1008 души по поръчка на вестник "24 часа", съобщи БТА.
ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП и през юни социолозите регистрират разлика от почти 5 на сто от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете партии от близо 8 процента.
ДПС запазва традиционното си влияние със 7.1 на сто от всички интервюирани.

Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за „Демократична България“.

Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4 на сто при евентуални парламентарни избори.

Анкетираните са отговаряли спонтанно на въпроса как биха гласували ако днес има парламентарни избори:

ГЕРБ – 23,8 %

БСП – 18,9 %

ДПС – 7,1 %

ВМРО – 3,6 %

„Демократична България“ – 3,3 %

Няма да гласувам – 35,1 %

Мнозинството от българите (52 на сто) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29 на сто са на обратното мнение.

През юни 20 на сто от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65 на сто са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30 на сто на 54 процента. При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности, коментират от "Тренд". Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48 процента, а отрицателната - 33 на сто.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG