Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протестиращи в Грузия се опитаха да щурмуват парламента след реч на руски депутат


Въпреки насилието от страна на силите на реда, протестиращите обещаха да се върнат и в петък.
Въпреки насилието от страна на силите на реда, протестиращите обещаха да се върнат и в петък.

Хиляди граждани протестираха в Грузия след като руски депутат произнесе реч на родния си език в парламента в Тбилиси, съобщи Ройтерс. Демонстрантите се опитаха да нахлуят в сградата, но бяха отблъснати от полицаи с гумени куршуми, сълзотворен газ и водни оръжия.

При сблъсъците между протестиращите и силите на реда бяха ранени 39 полицаи и 30 демонстрани, които се лекуват в болници, съобщи Би Би Си.

Гневът на протестиращите беше предизвикан от посещението на Сергей Гаврилов, който ръководи руската делегация, участваща в Междуламентарната асамблея по православие, създадена през 1993 г. По време на заседанието Гаврилов е произнесъл реч на руски езки от мястото на председателя на грузинския парламент.

Руското влияние в Грузия е чувствителен въпрос след войната между двете държави през 2008 г. и отделянето на Южна Осетия и Абхазия. Москва се противопоставя на желанието на Тбилиси да си върне контрола върху двата анклава. Русия ги признава за независими държави и поддържа военно присъствие на теритирията им. Оттогава двете страни не поддържат дипломатически отношения. Грузия иска да се присъедини към НАТО и ЕС.

Речта на Гаврилов предизвика гнева на опозиционни депутати, които твърдят, че управляващите не предприемат достатъчно действия, за да се противопоставят на руското влияние. Те поискаха оставката на председателя на парламента, вътрешния министър и директорът на службите за сигурност. По-късно хиляди протестиращи се събраха пред парламента в Тбилиси и скандираха против руския президент Владимир Путин.

Премиерът на страната Мамука Бахтадзе обвини опозицията за протестите и заяви, че полицията „не е използвала и няма да използва гумени куршуми и сълзотворен газ срещу мирни граждани“.

Руският зам.-министър на външните работи Григорий Карасин заяви, че Москва е „разгневена“ от действията на „грузинските радикални политически сили“, които обвини в насаждане на антируски настроения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG