Връзки за достъпност

Извънредни новини

Делото за конфискация срещу Христо Бисеров беше прекратено


Христо Бисеров
Христо Бисеров

Софийският апелативен съд прекрати делото за конфискация срещу Христо Бисеров и роднините му, съобщи „Капитал“. Съдът прие, че законодателните промени от края на 2018 г., които разрешават продължаване на делата за конфискация дори при оправдателна присъда по наказателното дело, противоречат на правото на ЕС.

Председателят на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която води състава по делото срещу бившия зам.-председател на парлмента, прие че промените в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) противоречат на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

Затова съдът е решил да приложи директно директивата, която има преимущество пред националното право, а в нея се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

Самият Бисеров беше оправдан за данъчни и валутни престъпления, а обвиненията в пране на пари отпаднаха още преди края на делото.

Промените в ЗПКОНПИ бяха приети след тълкувателно решение на Върховния касационен съд (ВКС). С него съдиите приеха, че конфискацията е недопустима след прекратяване на наказателното производство. По-късно Софийският градски съд прекрати делото за конфискация на имущество на стойност близо 2 млн. лева срещу Бисерови, като се съобрази с решението на ВКС. За да не бъдат прекратени още около 20 такива дела, депутатите спешно промениха закона.

Апелативната инстанция обаче се позова на европейската директива, която има преимущество пред българското право. Съдът осъди КПКОНПИ да плати на Бисерови разноски за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG