Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще наказва за "повреждане" на руски военни паметници в чужбина


Паметникът на Съветската армия в София често е обект на артистични трансформации. Съдбата на паметника разделя българското общество близо три десетилетия.
Паметникът на Съветската армия в София често е обект на артистични трансформации. Съдбата на паметника разделя българското общество близо три десетилетия.

Русия започва обществено обсъждане на проектозакон, който предвижда наказание за оскверняване на руски военни паметници включително и в чужбина, съобщи „Дневник“. Става дума за изменения и допълнения в Наказателния кодекс на Руската федерация, чийто нов член 243.4 би допуснал търсенето на съдебна оговорност за „унищожение или повреждане“ на паметниците на воинската слава на Русия.

Формулировката, залегнала в проектозакона, би засегнала включително и съдбата на известни паметници на Червената армия в България, както и всякакви знаци на паметта, посветени на руски войски и военачалници от времето преди Втората световна война.

Проектозаконът засяга посегателства срещу „военни гробища, други места, на които са погребани защитници на Отечеството, паметници, стели, обелиски, други мемориални съоръжения и обекти, увековечаващи паметта на загиналите при защита на Отечеството, посветени на изтъкнати военачалници, на дни на воинската слава и на паметни дати на Русия, свързани със защита на Отечеството, мемориални музеи и паметни плочи [издигнати] на места на бойни действия, отделни територии, които са обособени и исторически свързани с подвизите на загиналите при защита на Отечеството“.

Текстът предвижда глоби до 3 милиона рубли (42 000 евро) и до 4 години затвор. В случай, че деянието е мотивирано от „политическа, идеологическа, расова, национална или религиозна ненавист или вражда“, както и в случай, че става дума за осквернен паметник, „посветен на борбата с фашизма“, наказанието нараства до 5 милиона рубли (70 000 евро) и до 5 години затвор.

Проектът е изработен от Министерството на отбраната на Русия и е предложен за двуседмично обществено обсъждане, започнало в четвъртък, 20 юни. В правителствения сайт, публикувал текста на законопроекта, се посочва, че влизането в сила на текстовете е планирано за декември 2019 г.

При хипотезата, че Русия приеме такъв закон, тя би могла да иска екстрадиране на евентуалния извършител, коментираха юристи пред Свободна Европа. Такова екстрадиране би било отказано, ако съответната държава не признава деянието за престъпно. Друга възможност би била Русия да гледа делата в отсъствие на евентуалните нарушители.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG