Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иран се закани на САЩ след признание на Тръмп, че е отменил удар по страната


Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Иран предупреди, че твърдо ще се противопостави на всяка агресия или заплаха от Америка, предаде Ройтерс. Новината идва след като президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че в последния момент е отменил планиран въздушен удар срещу ирански военни цели. Вашингтон е планирал ударите в отговор на свалянето на американски военноморски дрон от Иран по-рано тази седмица.

Иран ще отговори твърдо на всяка заплаха на САЩ срещу него, каза пред информационната агенция „Тасним” в събота говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави. Той приветства свалянето на дрона и посочи, че Иран не би следвало да толерира непозволено навлизане в територията си.

Техеран твърди, че дронът, свален в четвъртък, се е намирал над иранска територия, а според Вашингтон безпилотният самолет е бил в международното въздушно пространство.

В петък вечерта президентът Тръмп заяви, че не се стреми към война с Иран, но предупреди, че ако се стигне до сблъсък, той ще доведе до „унищожение, каквото не сме виждали преди“. Малко по-късно САЩ поискаха Съветът за сигурност на ООН да се събере в понеделник на закрито заседание, посветено на Иран.

Осуетеното в петък нападение се приближава най-много до риска от преки въздушни удари по Иран в последната година. Напрежението между двете страни нараства, откакто президентът Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, въпреки предупрежденията на западните си партньори да не прави това. Споразумението, подписано през 2015 г. между Иран, Франция, Великобритания, Китай, Русия, Германия и САЩ отмени икономическите санкции срещу ислямската държава, докато Иран се ангажира да ограничи ядрените си амбиции.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG