Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да не изваждаме пред скоби само главния прокурор”. Кирилов непреклонен за “тримата големи”


Данаил Кирилов
Данаил Кирилов

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов защити пред БНР идеята си за законодателни промени, които позволяват разследване на „тримата големи“ в съдебната власт (председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и главният прокурор). От думите му обаче се разбра, че не е решен окончателно въпросът дали и как да бъдат разследвани те.

„Пресилено е, бих казал доста пристрастно, да изваждаме пред скоби само главния прокурор и разследванията срещу него.”

Миналата седмица Съветът на Европа обори карегорично представените от Кирилов мотиви за предложения от него общ мехамизъм за “тримата големи”.

“Мониторинговите доклади ясно посочват, че решението на Съда в Страсбург се отнася само до липсата на независимост на разследванията срещу главния прокурор и че разширяването на обхвата на реформите, така че те да обхванат и двамата председатели на върховните съдилища, е по инициатива на българските власти, без това да се изисква от Съда в Страсбург“, обяви Съветът на Европа в свое официално съобщение до медиите по повод двудневната кръгла маса в София, посветена на неефективното изпълнение на решенията по делата „Колеви срещу България“ и „С.З. срещу България“. „Къде дойде това съобщение“, попита журналистите самият Кирилов в четвъртък сутринта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG