Връзки за достъпност

Извънредни новини

Една трета от храните в ЕС са с различен състав. Но няма разделение Изток-Запад


Супермаркет
Супермаркет

При близо една трета от храните в Европейския съюз, представени като еднакви, има разлики в съдържанието и използваните продукти. Това стана ясно от резултатите от проучването на близо 1400 проби от 128 хранителни продукта в 19 страни членки на ЕС, извършено от Съвместния изследователски център към Европейската комисия (ЕК) по една и съща методика.

Изследването обаче не е установило географски различия в тази тенденция. Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството.

9% от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав: те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав. Още 22 % от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав: те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав.

23 % от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27 % от продуктите разликите в състава им в различните страни от ЕС са били обозначени от различна лицева страна на опаковката.

„Резултатите са смесени - радвам се, че не бяха открити доказателства за разделение Изток – Запад по отношение на състава на марковите хранителни продукти, но в същото време у мен буди притеснение фактът, че една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав”, коментира еврокомисарят по образованието Тибор Наврачич, който отговаря за Съвместния изследователски център.

Според законодателството на ЕС предлагането на стока като идентична на стока, предлагана на пазара в други държави членки, при положение че тази стока се различава значително по състава и характеристиките си, без за това да има основателни и обективни причини, може да представлява нелоялна и незаконна заблуда на потребителите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG