Връзки за достъпност

Извънредни новини

Промяната на възрастта за пенсиониране на съдии в Полша противоречи на правото на ЕС


Опитът за въвеждане на ранното пенсиониране на върховни съдии в Полша доведе до масови протести
Опитът за въвеждане на ранното пенсиониране на върховни съдии в Полша доведе до масови протести

Полша е нарушила правото на ЕС и независимостта на съда с поправката в закона, която свали възрастовата граница за пенсиониране на съдиите във Върховния съд. Това гласи решението на Съда на Европейския съюз в Люксембург, цитирано от Ройтерс.

Съдът постанови, че е нарушен "основополагащият принцип за несменяемостта на съдиите, който е от ключово значение за тяхната независимост".

Промените в полския закон за съдебната власт бяха предложени от управляващата партия "Право и справедливост" през 2017 г. Депутатите на Ярослав Качински твърдяха, че понижаването на възрастта за пенсиониране ще принуди по-възрастните съдии да напуснат, като така съдът ще се модернизира и очисти от корупционни практики.

Законовите промени обаче предизвикаха многохилядни протести в Полша. Критиците твърдят, че с понижаването на възрастта за пенсиониране на върховните съдии "Право и справедливост" цели да се оттърве от опозиционно настроените съдии и на тяхно място да бъдат назначени такива, симпатизиращи на управляващите.

Реформата принуди 20 от 72-та върховни съдии в страната да напуснат длъжностите си по-рано от предвиденото.

В крайна сметка след масовите протести и натиска от международната общност, управляващите оттеглиха закона и върнаха на работа пенсионираните съдии.

В края на 2017 г. Европейската комисия обяви, че ще започне наказателна процедура по чл. 7 от Лисабонския договор срещу Полша. Като крайна мярка при нарушаване на основополагащ принцип на ЕС - в случая върховенство на закона - процедурата предвижда отнемане на гласа на страната в Съвета на ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG