Връзки за достъпност

Извънредни новини

Оперната певица Мила Михова, която изпя песните на Бьорк


Мила Михова
Мила Михова

Тя е оперна певица. На крехката възраст от 22 години издава роман, а на 30 – следваща книга. Казва се Мила Михова и е един от обещаващите сопрано гласове.

Само преди ден Михова и пианистът Николай Стойков излязоха от зоната си на комфорт, изпълнявайки песните на исландската музикална икона Бьорк. Двамата артисти правят подобен спеклакъл за втора поредна година, а оценките му сред музикалната общност са повече от отлични.

На въпрос защо решават да изпълняват Бьорк, Михова отговаря пред Свободна Европа, че това е желание на самата Бьорк. "Ние я разглеждаме като композитор. И уважаваме желанието й, а именно - песните й да се изпълняват от оперни певци с акомпанимент от старинни инструменти".

Мила Михова е родена в София през 1987. Завърша НМА "Проф Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене. Следва специализация в опера студиото на академията "Санта Чечилия" в Рим, под ръководството на историчеката прима на белканото Рената Скотто.

Неин първи учител е майка й - българската прима Дарина Такова. По-късно Михова специализира с Марирла Девиа.

Дебютът ѝ е като Фиордилиджи в "Така праят всички" от Моцарт, следват роли като Лучия в "Лучия ди Ламермур" от Доницети и Друзила в "Коронацията на Попея", както и редици концерти и продукции за млади оперни артисти в България и чужбина.

През 2018 година прави дебюта си на престижния оперния фестивал "Росини" в Пезаро, Италия с ролята на Мадама Кортезе в "Пътуване до Реймс", а по-късно през същата година изпълнява сопрановата партия в "Малка тържествена меса" от Росини в Големия амфитеатър в Сорбоната в Париж като част от световните чествания на 150-годишнината от смъртта на Джокино Росини.

В България е активен участник в някои от най-важните музикални фестивали- Софийски музикални седмици, Салон на изкуствата, Новогодишен музикален фестивал в НДК, Мартенски музикални дни, Piano extravaganza, ppIANISSIMO. Изнася солови рецитали в зала "България" и НДК, под акопанимента на световнопризнати пианисти. Репертоарът ѝ включва белкантови роли, ораториални произведения и огромно количество рядкоизпълнявана камерна музика.

„Ако човек чуе за кариерните ѝ постижения на тази крехка възраст, ще реши че е задълбочена, сухар или отдадена само на високото изкуство“, казват приятелите й. И веднага след това напомнят, че Мила е страстен любител на хумора. Преди година издаде хумористичния сборник с разкази "Не може да бъде".

Мила е активен участник в познатите стенд ъпи от софийските клубове "Пощенска кутия за приказки" и един от познатите гласове от социалните мрежи в България.

На въпрос каква е на сцената от Росини до Бьорк тя отговаря през смях: "Няма сила или личност, която да те убеди, че не можеш да си реактивен самолет".

На въпрос как се възпитава вкус в масовата публика и може ли да се постигне това изобщо, Михова обясни пред Свободна Европа, че това на първо място се случва "от личния пример на изключителни хора".

"Грешно е да се мисли, че вкус се възпитава с някакъв полуфабрикат, който да направи високото изкуство "достъпно за обикновения човек". Не. Не можеш да възпиташ човек да слуша опера като му показваш мюзикъл. Все едно да научиш някой да цени вкуса на омара като го почерпиш с попче", смята тя.

XS
SM
MD
LG