Връзки за достъпност

Извънредни новини

Караянчева обяви България за мост между НАТО и Русия. И покани руснаци да ремонтират Су-25


Цвета Караянчева и Сергей Лавров в Москва.
Цвета Караянчева и Сергей Лавров в Москва.

"Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода "Авионамс" и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта".

Това e заявила председателката на Народното събрание Цвета Караянчева по време на срещата си с министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров в Москва, съобщи пресцентърът на Народното събрание. В парламентарната делегация участва и лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

Руската страна е приветствала "готовността на България да осигури транзита на газ от "Турски поток" към Европа".

Караянчева и Лавров са говорили още за участието на "Росатом" в удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" и за отправената от България покана към руската компания да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене".

"Цвета Караянчева припомни, че проектът ще бъде реализиран напълно на пазарен принцип и България няма да предоставя държавни гаранции или договори за изкупуване на електроенергия на преференциални цени", уточнява пресцентърът на Народното събрание.

"Смятаме, че Русия има своето важно място в международния диалог и България като член на Европейския съюз и НАТО може да бъде мост за добри и конструктивни отношения между Русия и тези две организации", е казала Караянчева.

Председателката на парламента е разговаряла с Валентина Матвиенко, председател на Съвега на федерациите, горната камара на руския парламент.

"Обсъдихме с г-жа Матвиенко възможностите да се реализират повече конферентни връзки и съвместни конференции между българските и руските парламентаристи, което според нас ще помогне за още по-преки и ефективни контакти".

Външният министър на Русия Сергей Лавров е обявил, че от септември българските студенти ще могат да работят почасово в Русия, както и че от догодина руската страна ще увеличи броя на стипендиите за български студенти от 225 на 300. Лавров е казал, че очаква и Екатерина Захариева да посети Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG