Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Може да остане в морето до Коледа". Италия не е длъжна да приеме кораб с мигранти


Мигрантите на борда на "Сий-уоч 3"
Мигрантите на борда на "Сий-уоч 3"

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли иска на екипажа на германския хуманитарен кораб „Сий-уоч 3“ да акостира в Италия, съобщи агенция ТАСС. Плавателният съд се намира в международни води край Италия, а на борда му се намират 42-ма мигранти.

В решението си съдът в Страсбург заявява, че няма да задължи италианското правителство да приеме мигрантите, тъй като то вече е разрешило на най-уязвимите пътници – жени, деца и хора с влошено здраве - да слязат в Италия.

На 12 юни „Сий-уоч 3“ спаси 53-ма души край бреговете на Либия. От тогава италианските власти се съгласиха да свалят на своя територия 11 човека, но отказват да приемат останалите. Капитанът на кораба Карола Ракете бе заявила пред в. „Република“, че ще отведе хората на остров Лампедуза, което обаче не бе позволено от местното правителството.

Според вътрешния министър на Италия Матео Салвини мигрантите трябва да бъдат откарани до Германия или Холандия, тъй като плават под техен флаг.

„Сий-уоч 3” може да остане в морето до Коледа или Нова година, но няма да пристигне в Италия”, каза още Салвини, който по-рано бе заявил, че е готов да отхвърли решение на ЕСПЧ, което би задължило страната му да приеме мигрантите.

Новата строга политика на Италия срещу приемането на спасителни кораби с мигранти влезе в сила, когато Салвини стана министър през юни 2018 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG