Връзки за достъпност

Извънредни новини

35 милиона наркозависими в света се нуждаят от лечение. В България те са 30 000


Отчетени са рекордни нива в производството на кокаин
Отчетени са рекордни нива в производството на кокаин

Нивата на използване на наркотици и последствията от това са по-сериозни отколкото се е смятало преди, се твърди в Световния доклад за употребата на наркотици за 2017 г., разпространен в сряда от Обединените нации. По-прецизният анализ на данни и подобряването при процеса на изследване са разкрили, че за близо 35 млн. човека, страдащи от зависимости към наркотиците, е необходимо лечение. Големият ръст се дължи на по-прецизния анализ на данните от страни като Индия и Нигерия, които са сред 10-те държави с най-голямо население в световен мащаб.

Изследователите са установили, че през 2016 г. 271 млн. души или 5.5 процента от световното население на възраст между 15 и 64 години са употребили наркотици. Въпреки, че резултатите не се различават значително от тези за предходните 12 месеца, по-дългосрочен анализ на данните показва, че броят на хората, които са употребили наркотици в рамките на една година се е повишил с цели 30 процента в сравнение с 2009 г. Според специалистите това повишаване е продиктувано от увеличаването на световното население, както и от по-голямата употреба на опиати в Азия, Африка, Европа и Северна Америка, както и канабис в Азия, Северна и Южна Америка.

Най-употребяваният наркотик в световен мащаб продължава да бъде именно канабисът, като близо 188 млн. души са употребили този наркотик през 2016 г.

По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомани и в България канабисът (марихуаната и хашишът) е най-често употребяваното наркотично вещество. 27 % от учениците у нас са пушили марихуана поне веднъж в живота си. А за последните 16 години делът им се е увеличил с 13 %. На второ място по употреба са веществата от групата на стимулантите – екстази, амфетамини, кокаин и метамфетамини.

В света през 2017 г. са отчетени рекордни нива в производството на кокаин според Световния доклад за употреба на наркотици. За 2016 г. се предполага, че са произведени 1,976 тона, което е повишаване от цели 25 процента, спрямо 2015 г. В същото време с 13 процента се покачва и количеството задържан кокаин в световен мащаб за същия период.

В доклада е посочен и сериозният проблем, пред който са изправени наркозависимите. В много страни работата в този аспект е силно ограничена, а данните показват, че едва един на всеки 7 души, които са пристрастени, получават помощ. Експертите подчертават, че ефективното лечение, което се основава на научни подходи и е съобразено със спазването на правата на човека, не е достатъчно разпространено и националните правителства и международните организации трябва да положат множество усилия за решаването на този проблем.

В България използващите системно хероин, амфетамини и кокаин е около 20-30 хил. души, а повече от 1/3 от тях никога не са се опитвали да се излекуват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG