Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Росатом" се включва в процедурата за инвеститор за АЕЦ „Белене“


Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев и председателят на българския парламент Цвета Караянчева
Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев и председателят на българския парламент Цвета Караянчева

Руската държавна „Росатом“ ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“. Това заяви министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев, по време на срещата си в Москва с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, съобщи пресцентърът на Парламента.

По време на срещата Медведев и Караянчева са коментирали също и друг голям енергиен проект, в който участват България и Русия – разклонението на Турски поток. Председателят на парламента е гарантирала, че българската страна полага всички усилия за реализирането на проекта, като според нея това би гарантирало стратегическата роля на България на европейската газова карта. Руският премиер пък е останал доволен, че страната ни ще участва в проекта, както и че газовата инфраструктура в региона се разширява.

Малко по-рано в изказване пред членовете на Съвета на федерацията на Федералното събрание на Руската федерация, Караянчева още веднъж подчерта потенциала за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на енергетиката. Според нея сътрудничеството между България и Русия в областта на ядрената енергетика заслужава внимателно, отговорно и задълбочено обсъждане.

По време на визитата си в сряда Караянчева се срещна и с колегата си - председателя на Руската дума Вячеслав Володин. Пред него заяви, че България работи за възстановяването на доверието и развитието на прагматични отношения между Европейския съюз и Русия и подчерта, че Брюксел и Москва имат припокриващи се интереси в много области.

Председателят на парламента е на официално двудневно посещение в Москва заедно със съпредседателите на "Групата за приятелство България – Русия" Красимир Велчев и Антон Кутев, заместник-председателя на групата Волен Сидеров и народните представители Диана Саватева, Боряна Георгиева и Ахмед Ахмедов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG