Връзки за достъпност

Извънредни новини

Според Тръмп ЕС няма право да съди американските технологични компании


Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Европейският съюз е прекрачил всякакви граници със завеждането на дела срещу американските технологични гиганти Фейсбук и Гугъл. Според Тръмп подобни действия могат да бъдат от сферата на компетентност само на властите в неговата държава, съобщи Ройтерс.

„Тя мрази САЩ вероятно повече от всеки друг човек, който съм срещал“, каза Тръмп по адрес на европейския комисар за конкуренцията Маргрете Вестагер. Той коментира, че Европейският съюз съди всички фирми за милиарди долари, което би трябвало да бъде извършвано от властите в САЩ и дори намекна, че това може да се случи.

Правейки паралел с взаимоотношенията с Китай, американският президент заяви, че отношението от страна на ЕС спрямо САЩ е в пъти по-лошо.

Тръмп за пореден път подчерта, че според него социалните медии дискриминират профили и публикации свързани с консерватори.

„Те трябва да бъдат съдени за това“, каза още той. Президентът обърна внимание конкретно на гиганта Twitter, когото Тръмп неколкократно е обвинявал, че несправедливо ограничава броя на неговите последователи.

"В Туитър са просто ужасни. Те трябва да бъдат съдени заради необективността си", добави президентът на САЩ.

Financial Times припомня, че Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който критикува действията на европейския комисар Вестагер. През 2015 г. Обама каза, че действията на ЕС срещу Apple, Google и Amazon са мотивирани от "комерсиални интереси". Все пак Тръмп е първият, който намеква, че европейските политици съдят американските технологични гиганти в полза на компании от техния регион, отбелязва Financial Times.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG