Връзки за достъпност

Извънредни новини

Иван Яхнаджиев, който вдъхва самочувствие на децата да творят


Иван Яхнаджиев на своя уъркшоп, организиран по случай Международния ден за борба срещу наркотиците
Иван Яхнаджиев на своя уъркшоп, организиран по случай Международния ден за борба срещу наркотиците

Той е художник, авангардист. Произнасянето на името му буди респект в артистичните среди у нас. Иван Яхнаджиев е познат като първопроходецът на бодиарта в България. Съвсем несправедливо остават на заден план неговите забележителни живописни творби, част от които са сравними с образци на световния авангардизъм.

В редица свои интервюта Яхнаджиев казва, че живописта никога не е била кабинетно занимание. Доказва го и в сряда (26 юни), когато организира арт-работилница. Тя е част от поредица мероприятия, посветени на Международния ден за борба срещу употребата на наркотици. Събитието е организирано от Общински съвет по наркотични вещества – София и Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите – София и е част от Програмата за превенция на употребата на психоактивни вещества „Изкуството като алтернатива“.

Яхнаджиев посвещава част от кариерата си на това да учи деца да рисуват. Организира редица уъркшопи и събития за деца и преподава в Италианския лицей. В навечерието на 70-та си годишнина например рисува с деца и младежи в Стара Загора. На въпрос дали ще научи децата на стил, той тогава отговаря, че не се наема да ги учи, а иска с тях просто да прави изкуство. В интервю за блога Impressio казва, че е важно на децата да се вдъхва самочувстие. "Едно потискано дете няма шанс да се пробва, да експериментира, да полети", обяснява той.

"Детските рисунки "говорят" много, и затова е важно онзи, който ги разчита, да бъде освен компетентен, също и съвестен човек. Много е отговорно да "преведеш" езика на рисунката и да потърсиш отговорите на темите в нея, с точен подход към душата на малкия човек. Децата са подозрителни, и дори само веднъж да ги излъжеш, идва време, когато ще ти го "върнат", разказва за своя опит с малките Яхнаджиев.

Роден е на 31 март 1948 г. в София. През 1977 г. завършва специалност живопис във ВИИИ „Николай Павлович“ в класа на проф. Добри Добрев. Още същата година започва да излага творбите си в общи художествени изложби в България и чужбина. Самостоятелни изложби организира в София, Варна, Благоевград, Рим. Творчеството му е в областта на пейзажа, натюрморта и фигуралната композиция. Негови творби са притежание на Национални галерии в България, градските галерии във Варна, Вършец, Габрово и Търговище, както и в частни сбирки в Гърция, Италия, САЩ, Финландия и Франция, Швеция, Япония и др.

Той казва, че децата от своя страна му връщат "будното състояние на духа. Вдъхват ми позитивизъм и ме зареждат с положителни емоции по такъв начин, че повлияват цялостно на духа ми. В този смисъл ми дават много повече, отколкото аз на тях", допълва Яхнаджиев за Impressio.dir.bg.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG