Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Маркет линкс“: Борисов с по-висок рейтинг от ГЕРБ, Нинова изостава зад БСП


„Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява", смята Добромир Живков от „Маркет линкс“.
„Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява", смята Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов има устойчиво по-висока подкрепа от собствената си партия, докато лидерът на БСП Корнелия Нинова през последните месеци се радва на по-малко доверие в сравнение с оглавяваната от нея формация. Това става ясно от представително проучване на нагласите на гражданите, проведено от „Маркет линкс“ съвместно с бТВ.

От данните се разбира още, че подкрепата за ГЕРБ в момента е по-висока от тази за БСП, макар през април и май тенденцията да беше обратната. Причината е в скандала с евтините апартаменти на членове на ГЕРБ на публични постове, смята Добромир Живков от „Маркет линкс“.

Скандалът с имотите на властта обаче „на практика не нанася щети на рейтинга на Бойко Борисов”, коментира той, макар от данните да е видно, че има лек спад в доверието към премиера през април и май.

„Колкото повече Бойко Борисов е публичен, толкова повече българите се успокояват, че има кой да управлява – и да управлява със здрава ръка”, заяви Живков в ефира на бТВ.

При избори днес ГЕРБ биха взели 30,6% от гласовете, БСП – 28,9%, ДПС – 8%, „Обединени патриоти” – 6%, показват резултатите от проучването. „Демократична България” би получила 5,3%, а „Воля” - 3,3%

На най-голямо доверие се радва президентската институция - 54%. Следва правителството с 27% подкрепа, съдебната система с 25% и Народното събрание с 18%.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG