Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Будапеща вместо в затвора. Унгарски съд отказа да екстрадира Никола Груевски в Северна Македония


Никола Груевски има 2-годишна присъда в Северна Македония
Никола Груевски има 2-годишна присъда в Северна Македония

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран от Унгария, реши съд в Будапеща с аргумента, че не са изпълнени условията за екстрадицията на бившия премиер в Северна Македония, предаде агенция МИА. Унгарските медии публикуваха снимки и видеозаписи на Груевски в съда, където той стои със слънчеви очила и шапка.

Груевски напусна Северна Македония през ноември, за да избяга 2-годишна ефективна присъда за корупция. По-късно получи убежище в Унгария.

Главният градски съди в Будапеща постанови, че не може да уважи искането за екстрадиция, защото законът не позволява хора, получили убежище, да бъдат екстрадирани обратно в страната, от която са избягали.

Никола Груевски бе премиер на Македония (името бе сменено по-късно – б.р.) в продължение на 10 години до 2016 г. Той е в близки отношения с унгарския премиер Виктор Орбан. Бягството от страната му беше осъществено с помощта на унгарски дипломатически автомобили.

По-рано този месец външният министър на Унгария, Петер Сиярто, обяви, че редовно се среща с Груевски, за да се консултира по теми за Западните Балкани.

Делото „Танк“

Никола Груевски бе осъден заради закупуването на скъпа лимузина мерцедес за около 600 хиляди долара. Той беше изправен пред съда по т.нар. дело "Танк“. Съдът прие, че Груевски е оказал влияние върху своите подчинени за закупуването на лимузината, която е спомената в един записаните телефонни разговори, разпространени тогава от днешния премиер Зоран Заев. В един от разговорите с тогавашния министър Гордана Янкуловска Груевски казва:

“Искам да бъде последен модел - Full Mercedes“.

"На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да разиграем, че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР.

По същия случай наказание от 6 години и 6 месеца лишаване от свобода получи и бившият заместник-министър на вътрешните работи Джоко Поповски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG