Връзки за достъпност

Извънредни новини

Спортният журналист Светослав Костов е новият генерален директор на БНР


Светослав Костов
Светослав Костов

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра спортния журналист Светослав Костов за генерален директор на БНР. Той получи 3 гласа, а Митко Димитров - 2.

През последните 3 години Костов оглавяваше Радио "София". Сред основните му приоритети е възстановяването на Радио "България", което в момента съществува само като сайт. Има и намерение да създаде радио "Омбудсман", което ще се занимава с обществени проблеми от различен характер.

Сред целите на Костов са още разпознаваемост на бранда, звуково ребрандиране на всички програми и увеличаване на младежката аудитория. Според новоизбрания директор на националното радио е нужна оптимизация. В момента в БНР работят малко над 1300 души.

Другите трима участници в конкурса бяха Валери Тодоров, Даниела Манолова и досегашният ръководител на обществената медия Александър Велев, чийто мандат бе белязан от дълги протести на част от журналистите.

Новият генерален директор на БНР е магистър по "Български език и френски език" от Пловдивски университет "Паисий Хилендарски". Преподавател е в Майсторския клас по радиожурналистика в БНР и по "Радиожурналистика" и "Спортен коментар" в НСА "В. Левски".

Професионалната кариера на Костов започва като репортер във в. "Пловдивски новини" през 1995 г. След това ръководи спортния екип в радио "Веселина" (Пловдив). От 1998 г. работи в системата на БНР – първо в Радио "Пловдив", после в програма "Хоризонт" като репортер, редактор, коментатор и водещ. С неговия глас слушателите свързват предаванията "Хора, пътища, автомобили" и "Спорт и музика".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG