Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тя е Медея. Как Снежина Петрова се бори с различието чрез една древногръцка трагедия


Снежина Петрова в ролята на Медея.
Снежина Петрова в ролята на Медея.

Всеки ден студенти по актьорско майсторство в НБУ пренасят до сцената на Античния театър в Пловдив едно момиче в инвалидна количка. Тя участва в гръцкия хор и е изключено да пропусне репетиция. Играе сред други деца – част от тях са от уязвими групи или малцинства, други не са.

Стъпват по сцена, която не прилича на нищо, с което свързваме Античния театър. Свикнали сме на кремавия цвят на многовековния му камък, но тук става дума за твърде ярки цветове. Това са рисунки на деца от турски, ромски, еврейски, арменски, български и кой знае какъв още произход. Били са помолени да нарисуват Медея, героинята на Еврипид.

Тази вечер е премиерата на спектакъла, а моторът зад всичко това е актрисата в главната роля – Снежина Петрова. Не говори за спектакъла като за спектакъл, а като за цялостен проект, в който деца от различни уязвими групи са въвлечени чрез различни изкуства. Мотото е „Заедно“ – вдъхновяващата страна на често пъти злополучната история, наречена „Пловдив – културна столица“.

Снежина Петрова е завършила НАТФИЗ през 1994 г. в експерименталния клас на Маргарита Младенова и Иван Добчев. В първите десет години от кариерата си играе в „Сфумато“, в Театър 199 и в Държавния сатиричен театър.

През 1996 г. създава заедно със съмишленици сдружение за независими театрални проекти „Легал Арт Център“ – организацията, която стои и зад днешната "Медея". През 2005 г. започва да преподава в Нов български университет и оттогава не са се разделяли. От 2012 г. ръководи театралния департамент на университета. В последните десет години е постоянна част от трупата на Народния театър.

Играла е в спектакли на Десислава Шпатова, какъвто е и "Медея". Гледали сме я в постановки на Явор Гърдев, Иван Добчев, Маргарита Младенова, Теди Москов, Галин Стоев. Снимала се е във филми на Георги Дюлгеров, Румяна Петкова, Костадин Бонев, Елица Петкова. Някои от ролите й са в граждански ангажирани творби – такива са например сериалът „Четвърта власт“ или радиоспектакълът по текст на Силвия Чолева „Името, твоето име“.

Голямата идея, наречена „Медея“, не идва на случайно място. За жителите на Пловдив „Медея“ е двойно събитие – с точно този спектакъл, но с Цветана Манева в главната роля, се открива току-що реставрираният Античен театър преди малко повече от 40 години.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG